Orta Mahalle Vezirköprü Cad. No:5 Soğanlık-Kartal/İstanbul
Tel: 0216 457 47 40 Fax: 0216 457 14 76

Gebelikte Beslenme

Gebelikte vücut ağırlığınız 9 – 13 kg arasında artacaktır. Hamileliğin ilk 3 ayında 0 – 3 kg alabilirsiniz. İlk 3 aydan sonra vücut ağırlığınızda her ay ortalama 1 – 1.5  kg kadar artış olacaktır. İlk 3 ay bulantı ve kusmalar görülebilir ve beslenme önerilerine uymakta zorlanabilirsiniz. Öğünlerinizi küçülterek daha sık yemek yemeye çalışmalısınız. Sabahları tuzlu bisküvi, leblebi gibi kuru gıdalar tüketebilirsiniz.

  • Mutlaka 3 ana öğün yenmelidir. Aralarda düzenli olarak meyva tüketilmelidir,
  • Porsiyonlar küçültülmeli, mide çok fazla doldurulmamalıdır,
  • Kalsiyum açısından zengin olan süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar mutlaka tüketilmelidir,
  • Vitamin kaynağı olarak sebze ve meyveler düzenli olarak tüketilmeli, meyve ve sebzelerin iyi yıkanmasına dikkat edilmelidir,
  • Salam, sucuk, sosis gibi koruyucu, katkı ve boya maddeleri içeren yiyeceklerden     ( hazır çorbalar, yapay et suları ) mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
  • Günde en az 8 bardak su içilmelidir,
  • Tuz, un, şeker ve yağlı gıdalar çok tüketilmemelidir,
  • Çiğ et ihtiva eden yiyecekler yenmemelidir,
  • Vitamin ve demir takviyesi mutlaka alınmalıdır,
  • Kola, hazır meyva suyu gibi içecekler tercih edilmemelidir,
  • Günde 1 fincan kahve, 2 – 3 bardak çay tüketilebilir. Yiyeceklerin besin değerini korumak ve anemiyi önlemek açısından yemeklerle birlikte çay tüketilmemesi, yemekten 1 – 2 saat sonra, tercihen açık çay veya ıhlamur, nane, papatya çayları içilmelidir.
  •  Gebeliklerde anne adaylarının oruç tutması önerilmez. Bebeğin büyümesi için düzenli ve dengeli beslenme çok önemlidir. Uzun süreli açlık bebeğin gelişimini olumsuz etkileyecektir.
  •  Gebelik süresince kesinlikle sigara kullanılmamalıdır. Sigara içilen ortamlardan  kaçınılmalıdır. Sigara içen annelerin bebeklerinde düşük ve erken doğum daha sık görülmekte ve bebekler düşük ağırlıklı doğmaktadırlar,
  •  Gebelikte alkollü içecekler kesinlikle tüketilmemelidir,
  •  Sebze ve meyvalar yenmeden önce iyice yıkanmalıdır,
  •  Sebze ve makarnaların haşlama suları dökülmemelidir,
  •  Kuru fasulye, nohut ve barbunya gibi baklagiller önce ıslanmalı, bekletilmeli ve bu su dökülmelidir.

Gebeler İçin Örnek Menü

Kahvaltı

1 su bardağı süt ya da taze sıkılmış meyve suyu
1 yumurta veya 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
Domates, salatalık
1 tatlı kaşığı bal, pekmez veya reçel,
2 dilim ekmek

Ara Öğün        

1 porsiyon meyve ( 1 elma veya 1 portakal vs )
Öğle      

1 kase çorba
1 tabak etli sebze yemeği
1 kase yoğurt veya 1 bardak ayran
2 dilim ekmek

Ara Öğün

1 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir
2 kraker ya da tuzlu bisküvi veya 1 dilim ekmek
Meyve

Akşam  

2-3 tane köfte ya da balık veya tavuk
1 tabak zeytinyağlı yemek ya da salata
Makarna veya  pilav
Yoğurt  veya 1 bardak ayran

Ara Öğün 

Meyve